Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

15.8.04

Wat Popstars kandidaten niet mogen weten

Afgelopen week vonden de eerste twee voorrondes voor de opvolger van Idols plaats. De komende weken volgen er nog een aantal auditieronden. Kandidaten en ouders weten echter weinig van het programma af bij het inschrijven. Toch tekenen alle auditerende mensen een contract waarin ze Popstars het recht geven de deelnemer gedurende 6 maanden op te roepen voor opnames. De deelnemer is daarbij contractmatig verplicht deel te nemen aan de opnamens waartoe de productie hen oproept.

Deelnemers zijn zich onbewust van veel programmadetails en vragen daarom tijdens de audities naar details met betrekking tot het programma. Wat de kandidaten echter niet weten is dat medewerkers van te voren van Endemol-mensen te horen hebben gekregen dat bepaalde details van het programma niet aan kandidaten verteld mogen worden. Dat is deels begrijpelijk. We snappen dat Endemol niet wil dat we weten hoeveel kandidaten er doorgaan naar de volgende ronde. We snappen dat RTL4 en Endemol liever niet hebben dat iedereen nu al weet wie er door zijn naar de tweede ronde. Als dat bekend is kunnen ze het programma net zo goed niet uitzenden.

Daarentegen wordt een ander essentiele progrogrammadetail echter ook niet tegen kandidaten genoemd: de laatste twintig kandidaten, 10 mannen en 10 vrouwen, moeten gedurende een aantal weken samen in een huis wonen met elkaar. De mannen in een mannenhuis, de vrouwen in een vrouwenhuis. De belevenissen in dit huis worden niet uitgezonden in de zaterdaguitzending op RTL4, maar in een speciale maandaguitzending van Yorin. Het Yorin-programma met de prentencieuze naam 'Popstars: The Rivals, Uncut!' zal beelden gaat uitzenden die gemaakt worden in de twee popstarshuizen.

Het bestaan van het huis werd eerder nog wel met auditerende kandidaten gecommuniceerd, maar leidde tot veel ingetrokken deelnames. Er hebben zich weliswaar ongeveer 7000 mensen opgegeven, ze komen lang niet allemaal opdagen zodra ze weten dat ze in een huis terecht komen. Veel ouders belden nerveus met Endemol met vragen met betrekking tot het huis en weigerden hun kind nog te laten deelnemen. Hierop heeft Endemol besloten het huis niet meer te communiceren met de pers of met de auditerende kandidaten.
Dat betekent dus dat mensen een contract tekenen die ze verplicht te komen opdagen op momenten dat de productie dat van de kandidaat verlangt, maar dat de kandidaat totaal niet op de hoogte is van het feit dat dit kan betekenen dat ze 10 weken lang verplicht vakantie moeten opnemen en vervolgens in een huis gezet worden met 9 vreemden, terwijl ze misschien nog nooit hebben samengewoond met andere kandidaten (in het geval van de jongere kandidaten).

Het is een vuile zet van RTL en Endemol dat ze op zo'n manier misbruik maken van de auditerende kandidaten. Het is tot daar aan toe dat er bepaalde programmaonderdelen geheim gehouden worden, maar het Popstarshuis is zo ingrijpend voor het persoonlijke leven van deelnemers dat het niet achtergehouden zou mógen worden.


eerdere berichtgeving over Popstars: The Rivals van ons vind je hier