Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

9.8.04

Evaluatie najaarsplannen RTL4

Dat RTL4 de grootste zender van Nederland is, mag geen verassing zijn. Wat wel een verassing is, is dat de najaarsprogrammering geen enkele verassing met zich meebrengt. Why change a winning team zou je kunnen denken, maar als we terugdenken aan ruim 5 jaar geleden, toen RTL4 in het slop raakte door te lang vast te houden aan dezelfde oude formats. Dit jaar lanceert RTL4 nauwelijks iets nieuws, en de nieuwe lanceringen zijn vrijwel allemaal Nederlandse versies van buitenlandse reality programma's. Van RTL4 hadden we meer mogen verwachten dan dit soort behoudendheid.

We lopen de avonden even stuk voor stuk langs.

De vooravond
Sinds RTL4 actualiteitenrubriek Editie NL heeft gelanceerd telde de vooravond nog maar één zwak moment: het tijdstip van 'volgens hem, volgens haar'/'De Kat in de zak'. Nu zijn deze twee programma's beide opgeheven en is RTL Boulevard verlengd naar 1 uur. Geen slechte zet, gezien de goede prestaties van RTL Boulevard in het verleden. Toch is er een risico aan deze stap: er zou overkill kunnen ontstaan. Maar het zou raar zijn als de avond niet beter zou presteren dan voor de zomer.

De late avond
RTL4 horizontaliseert de late avond door een tweede editie van Editie NL te lanceren om 22:30. De vroege editie doet het al goed met rond de 700.000 kijkers, van de late editie kan niet zoveel verwacht worden. Het zal een interessante strijd worden tegenover Hart van Nederland en NOVA. Hart van Nederland is echter een sterk merk. Het valt te betwijfelen of daar tegenop te strijden valt. Waar de vooravond van RTL4 duidelijk sterker is dan die van SBS6, is de situatie op de late avond zeker in het voordeel van SBS6.
Barend en van Dorp zal waarschijnlijk iets lager scoren dan voorheen door het latere tijdstip.

De Maandagavond
De Nederlandse Editie van 'Mijn Vrouw, Jouw Vrouw' zal ongetwijfeld voor de nodige hilariteit zorgen. Door de lead in van Goede Tijden is een kijkersaantal van 1,5 miljoen kijkers zeker niet onmogelijk. De voornaamste concurrentie zal komen van de film van SBS6. Het programma CSI volgt op 'Jouw Vrouw, Mijn Vrouw'. Dit programma doet het goed op elk tijdstip en het maakt daarbij niet uit of het een herhaling is of een nieuwe aflevering door het episodische karakter van de serie.

De Dinsdagavond
De woonavond van RTL4 is een constante presteerder, in tegenstelling tot vorig jaar heeft het echter te maken met een stevigere concurrentie van de kant van SBS6 die haar programma 'Mijn Mooiste Dag' tegenover de verlengde variant van de TV Makelaar (nu een uur) heeft gezet. Beide richten ze zich op een wat vrouwelijker publiek. RTL4 zal als winnaar uit de bus rollen.

De Woensdagavond
De ware woensdagavondfilm blijft de programmering van RTL4 op de woensdag vullen. Probleem voor RTL4 zal echter in toenemende mate worden dat er in Amerika steeds minder TV films gemaakt worden door de Networks en kabelkanalen. Afgelopen jaar was de enige producent van TVfilms nog CBS en incidenteel NBC. ABC maakt wel TVfilms, maar die vallen voornamelijk niet onder de categorie waargebeurd, maar musical of kinderfilm. FOX en The WB maken geen TVfilms. Kabelkanalen beperken zich tot voornamelijk rampenTVfilms. RTL4 zal dus steeds meer films moeten herhalen om vulling te houden.

De Donderdagavond
Ook deze avond is geen uitdaging om te omschrijven: deze is immers vrijwel ongewijzigd tegenover eerdere jaren. De kijkcijfers zullen dan ook niet noemenwaardig wijzigen. Misschien moet RTL4 wel proberen iets nieuws te sandwichen tussen het bekende materiaal om nieuwe programma's een makkelijke start te geven. Daarnaast verfrist nieuw materiaal de schema's. Das nu allerminst t geval.

De vrijdagavond
De vrijdag is de combinatie van de laatste afleveringen van Baantjer en het Amerikaanse Trumps Troonopvolger (The Apprentice). Baantjer is dé performer van RTL4, dus verwacht ook dit jaar kijkeraantallen die de 2 miljoen ruim overstijgen. Het feit dat dit het allerlaatste seizoen is zou de kijkersaantallen verder kunnen doen stijgen. De keuze om de Amerikaanse versie van The Apprentice (hier om onbegrijpbare reden vertaald naar Trumps Troonopvolger. Vreselijk!) na Baantjer te zetten is vrij dubieus. Allereerst scoren uitzendingen van Amerikaanse reality producten traditioneel slecht in Nederland. Survivor en Temptation Island US deden het hier slecht. Ten tweede zouden die miljoenen kijkers die Baantjer als lead in genereert gebruikt moeten worden voor een Nederlandse lancering, en niet voor een aankoop. Het is begrijpelijk dat RTL4 de kijker wil voorbereiden op de komst van de Nederlandse versie van Trumps Troonopvolger (de titel is dan helemaal onlogisch, omdat het bij de Nederlandse versie helemaal niet gaat om de opvolger van Trump...), maar moet dat na Baantjer? Een nieuwe dramaserie introduceren na Baantjer was wellicht verstandiger geweest voor de lange termijn.

De zaterdagavond
Ten opzichte van vorig jaar zal de zaterdagavond verslechteren. Er zijn nu twee klusprogramma's op hetzelfde tijdstip te zien (ervan uitgaande dat SBS toch doorgaat met huis, tuin & keuken), Bestemming Nederland is zeker geen kijkcijferperformer, en Medicopter 117 doet het ronduit slecht tegenover Kopspijkers. Laat ze maar lachen kan echter bewijzen dat Ron Brandsteder nog niet helemaal is uitgespeeld in Nederland. Popstars: the Rivals zal door de kortere looptijd dan Idols zich in korte tijd moeten bewijzen, waardoor de uiteindelijke cijfers lager zullen zijn dan die van Idols. Desalniettemin een programma om rekening mee te houden.
Waar vorig jaar 'AVNU' de talkshow van RTL op de zaterdagavond was, is dat nu het zoetsappige slijmprogramma 'Pulse'. Net als bij 'AVNU' zit er een goede redactie op het programma die interessante gasten weet te regelen, maar zit het te vol met volledig a-kritische kontlikkerij. Dat maakt het programma volledig verassingsloos. De 'TV-show' van Ivo Niehe volgt dezelfde procedure, maar neemt veel meer tijd voor de gasten en gaat iets meer de diepte in, waardoor dat programma duidelijk beter is.

De Zondagavond
Deze avond is al een tijdje een probleemavond voor RTL4. Afgelopen jaar leek hier een einde aan te komen doordat 'Staverman ziet alles' en de Britse versie van 'Jouw Vrouw, Mijn Vrouw' boven verwachting scoorden, maar met de komende zondagavondprogrammering van RTL4 zijn we weer terug bij af. Het programma 'House Vision' klinkt als ruk. De 'Achmea Kennisquiz' zal ongetwijfeld weer een miljoen kijkers trekken, maar de bagger die erop volgt niet. '10 jaar jonger in 10 dagen' is het zoveelste importproduct van Engelse bodem. Het daaropvolgende 'De Perfecte Partner' is niet in staat zonder de lead in van Goede Tijden te gaan presteren, daar is het programma te slap voor, bovendien past het programma niet bij het tijdstip (21:30) en had het omgewisseld moeten worden met '10 jaar jonger in 10 dagen'. 'Noppen en Naaldhakken' heeft het in Nederland nooit noemenswaardig gedaan.

Concluderend kan worden gezegd dat RTL4 een alles behalve uitdagende programmering aangekondigd heeft. Er zit nauwelijks iets bij waar je warm voor kan lopen. 'PopStars: The Rivals' zal t ongetwijfeld goed doen, evenals de Nederlandse versie van The Apprentice, maar voor de rest wordt maar weinig uitgeprobeerd. RTL4 zou al die Engelse realityproducten moeten lanceren in periodes dat minder advertenties verkocht worden (zomer en januari/februari) in plaats van het televisiehoogseizoen er mee te vervuilen en totaal geen kansen te nemen met Nederlands nieuw product. Verbazingwekkend is het dat er werkelijk nauwelijks een nieuw programma gesandwiched wordt tussen twee bestaande programma's.

Meer over het nieuwe seizoen van RTL4:
- het programmaoverzicht 2004-2005
- het voorlopig programmaschema RTL4
- Hoe werkt Popstars: The Rivals?

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

wat is nou de donderdag avond? het verandert nogal vaak, en veeel verschillende programma's . en waar haal je de info vandaan?
pieter

1:43 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

De Donderdag heeft de volgende programmering.
20:30 Hoe schoon is jouw huis? (23/9)
21:00 LookingGood (23/9)
21:30 Char-Het Medium (23/9)

Het Roer Om (28/10)

Het volledige voorlopige programmaschema staat hier http://tvtoekomst.blogspot.com/2004/07/voorlopige-programmaschema-rtl4.html

De gegevens zijn een verzameling van eigen bronnen, verschillende krantenberichten, verschillende TV-items en internet. Op www.tipnl.nl staan van sommige zender de programmeringen al uitgeschreven.

1:53 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home