Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

24.7.04

Evaluatie najaarsplannen SBS6

SBS6 is sinds een aantal jaar de tweede commerciele zender van Nederland en de vierde zender van Nederland. Een plaats die men met name te danken heeft aan de redelijk goed scorende avondprogrammering. De vooravond daarentegen is al sinds jaar en dag een probleemgebied. Een aantal jaar geleden riep men op de najaarsprogrammeringspresentatie nog trots dat men RTL4 van de troon zou gaan proberen te stoten. De lancering van NET5 gaf SBS6 de mogelijkheid zich nog meer als familiezender voor de gewone man te profileren. 'Goedemiddag Nederland' en diverse edities van 'Het Nieuws' werden in de middag gelanceerd om RTL4 een lesje te leren. Ambitieuze pogingen om wat van vooravond van de zender te maken. Een poging die jammerlijk mislukte, niet in de laatste plaats door de belabberde promotie. Andere pogingen van SBS6 om wat te maken van de vooravond zijn talrijk: 'Link', de talkshow van Lenferink, 'Lucky Letters', 'Dr op of dr onder', 'Deelt ie t of deelt ie t niet', etc, etc.
Een deel van die flops zijn te danken aan een combinatie van belabberde promotie en een belabberde lead in, waardoor het programma het werk (kijkers trekken) volledig zelf moet doen.
Wat de promotie betreft: de eerste promo's van nieuwe SBSprogramma's zijn om mysterieuze redenen meestal pas 5 dagen voor de start te zien, meestal ook nog eens zonder visuals van de serie! Beste SBS: je trekt geen kijkers met stock footage met daarover een voice over zodat je nog steeds niet weet wat er gepromoot wordt!
Wat betreft de lead in: iedereen kan je vertellen dat als je een gegarandeerde hit uitzendt vóór je nieuwe programma, dat een positief effect heeft op het nieuwe programma. Weekend Miljonairs had in de premiereweek van SBS best een weekje om 17:30 neergezet kunnen worden, om de lancering van Lucky Letters te helpen. De extra productiekosten van Weekend Miljonairs worden uiteindelijk gecompenseerd door het feit dat in het afgelopen jaar Lucky Letters meteen in het zadel geholpen was.

Goed, we wilden het kómend seizoen evalueren. De reden voor bovenstaande verwonderingen is eigenlijk het feit dat SBS6 dit jaar besloten heeft om, in ieder geval in de herfst, helemaal geen nieuw programma meer te lanceren in de vooravond. Men houdt de huidige combinatie van 'Oude serie VS (hh)'-Actienieuws-Shownieuws-Toen was het nieuws/Explosief. Met neemt niet eens meer de moeite! Erg jammer.

Wat betreft de toevoegingen aan de prime time programmering:
SBS6 heeft het geluk inmiddels een aantal programma's te hebben die scoren en een avond kunnen dragen, waardoor nieuwe programma's makkelijker geintroduceerd kunnen worden (sandwichen tussen het succesvolle programma en Hart van Nederland). De nieuwe programma's zijn echter niet van een extreem groot kaliber. 'Mijn Mooiste Dag' met Dyanne Beekman (foto) heeft zeker potentie, maar het is vreemd dat dit vrouwenprogramma tegenover de dinsdagavond-vrouwenavond van NET5 gezet wordt.
Opsporingsprogramma 'Meldkamer' klinkt als een programma wat zeker wel gaat lopen. Wel vreemd dat het een maandelijks programma is en niet wekelijks.
Voor de overige toevoegingen geldt: weinig pretentieus of ambitieus. 'Missen' kan vooralsnog geMist worden als kiespijn, 'wanbetalers & wildplassers' is ook een vrij onopwindende toevoeging. Waar is dat ene superprogramma waar we op zitten te wachten? Als SBS6 haar positie wil uitbouwen (ze willen toch groeien?) dan zullen ze met iets ambitieus moeten komen. Zoals het er nu uitziet zullen ze hun huidige positie behouden. Een vernieuwd logo (eindelijk!) ten spijt.



Meer over het nieuwe TV-seizoen van SBS6:
- Voorlopig programmaschema SBS6
- Programmaoverzicht SBS6 seizoen 2004-2005