Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

1.8.04

Evaluatie programmaschema NET5

NET5 heeft al een aantal jaar de meest consistente programmeringen van alle zenders. De zender heeft niet vreselijk veel eigen producten, maar alles wat uitgezonden lijkt door een goede selectieprocedure te zijn gekomen. Een selectieprocedure die zo goed is dat bijna elk gelanceerd programma lijkt te blijven hangen. Bij NET5 krijg je het idee dat men duidelijk weet waar men naar toe wil met de zender. Waar in een competatieve markt meestal slechts een derde van de nieuwe programma's het volgend seizoen haalt, is dat percentage bij NET5 hoger. Vorig jaar lanceerde de zender de programma's Peking Express, Make Me Beautiful, SamenWonen, 101 Wensen en Villa Rubens. Slechts de laatste twee programma's zullen niet terug keren. Dat terwijl de programma's die NET5 toevoegt wel een vrij hoog risico met zich meebrengen: zowel Peking Express als Make Me Beautiful waren redelijk kostbare projecten.

Ook dit jaar vertoont de zender wat meer durf dan haar SBS collega's SBS6 en Veronica. De zender lanceert zelfs bijna alle high profile programma's in één week. Een tactiek die misschien niet de meest slimme is: men moet de marketinginspanningen immers verdelen over meerdere programma's. Bij concentratie van de promotie op Het Blok gaat dit ongetwijfeld zeer ten koste van 'De Wet Volgens Milo'. We hebben ook het vermoeden dat de documentaireserie 'Grenzen van Geluk' geen grote promotionele push zal krijgen van NET5 en het volledig op eigen kracht (en met de film als goede lead in) moet doen. NET kan simpelweg niet nóg een programma promoten. Een iets gespreidere introductie van de programmering was wellicht toe te juichen geweest.

We lopen per dag even het schema door.

Allereerst de vooravond programmering. NET5 lanceert voor het eerst in jaren weer een eigen programma in de vooravond. Een dagelijkse versie van Born2Cook. In een eerdere post opperden we al dat dit programma met de huidige slechte lead in (zoveelste herhaling Roseanne) geen echte kans zal krijgen. Ook is het twijfelachtig om uitgerekend op het moment dat de meeste mensen in de keuken staan een kookprogramma uit te zenden. Een uur eerder was wellicht beter geweest, maar dan is er het probleem dat kijkers al helemaal niet gewend zijn om om 17u naar NET5 te kijken.
De rest van de vooravond zal waarschijnlijk beter lopen dan voor de zomervakantie. Herhalingen van Charmed doen het altijd erg goed (wij schatten rond de 400.00 kijkers), Friends zal van deze lead in profiteren (die had eerder ER als lead in, maar ER doet het relatief slecht in herhalingen) met rond de 300.000 kijkers. NET5 gaat waarschijnlijk een klapper maken met de herhalingen van Sex and the City om 20:00 (in vergelijking met het eerder uitgezonden 'NET5 Detectives'). Een kijkersaantal van rond de 275.00 kijkers of hoger is zeker niet onmogelijk (NET5 detectives zat meestal rond de 150.000 kijkers). Gezien het feit dat deze serie perfect in het profiel van NET5 past heeft dat ook weer positieve gevolgen voor de hele prime-time programmering.

De Maandagavondprogrammering van NET5 is zeker niet bijzonder.
Van 'Expeditie Robinson: The Day After' hangt veel af van de precieze inhoud van het programma. Als het een samenvatting is van wat er de dag eerder is uitgezonden zal het niet lopen, als het een talkshowtje is met de uitvaller zal men een format moeten vinden dat orgineler is dan de slappe Expeditie Robinson talkshow die 3 jaar geleden te zien was. Kijkers willen niet alleen talking heads zien, maar ook beelden die men niet heeft kunnen zien in de orginele uitzendingen.
Vervolgens wil men met het uitzenden van een gewone film (geen nieuwe blockbuster) collega SBS6 vooral niet in het vaarwater zitten (die zendt op maandag haar wekelijkse blockbuster uit). Maandag is nooit de sterkste avond van NET5 geweest, en dat zal het zeker ook niet worden.

De Dinsdagavond zal ietsje beter scoren dat in afgelopen jaren, met name omdat het laatste seizoen van Sex and the City gehyped kan worden en nu direct achter mini-hit Gilmore Girls kan worden uitgezonden (zonder dat Will & Grace gesandwiched zit tussen beide). Ook heeft men in 'Desperate Housewives' al een degelijke opvolger gevonden voor Sex and the City. Wel is het nog steeds vreemd om het serieuze Law and Order: Criminal Intent op het frivole vrouwenavondje te plaatsen, daar zou beter iets vrolijkers kunnen staan.


De Woensdagavond is wat moeilijker in te schatten. Make Me Beautiful zal waarschijnlijk vergelijkbare cijfers scoren als vorig jaar (ongeveer 600.000 kijkers), de vraag is of dit voldoende is om nieuwe dramaserie 'De Wet Volgens Milo' een goede impuls te geven. Gezien het feit dat er nog geen preview getoond is van Milo, kan ook niet aan de hand van de eventuele kwaliteit van de preview gezegd worden of het wat kán worden. Ongetwijfeld zal de serie de eerste aflevering minimaal rond de 700,000 kijkers trekken, mits goed gepromoot. Trauma 24/7 lukte het zelfs om de eerste aflevering, zónder goede lead in 900.000 kijkers te trekken. Al snel daalde het aantal kijkers echter tot een veel minder respectabel aantal: 300.000. Nu hoeft NET5 niet zelf alle productiekosten van de serie Milo op te hoesten, maar een kijkersaantal van 300.000 zal niet genoeg zijn om een tweede seizoen te garanderen. Maar goed, we lopen op de zaken vooruit.


De update van 'het Blok', die volgt na Milo, zal qua kijkersaantal volledig afhangen van de orginele uitzending van het Blok. Omdat we zelf hoge verwachtingen hebben van dit programma (zie voor uitleg hieronder bij zondag) zal dit programma zeker niet slecht scoren. 400.000 kijkers moet minimaal haalbaar zijn. Wel moet de inhoud van de update substantieel zijn, en het geen opgewaardeerde samenvatting van de zondagse uitzending zijn.

De donderdagavond. Deze hangt volledig af van de film die wordt uitgezonden. Films op NET lopen over het algemeen vrij goed. NET5 heeft de donderdag wederom bestempeld als blockbusteravond. Volgend op de film is een documentairereeks van de maker van 'Meiden van de Keileweg'. De 'Meiden' scoorden destijds rond de 300.000 kijkers, en doordat deze serie geprogrammeerd staat na over het algemeen goed bekeken films is een herhaling van dit kijkersaantal zeker niet onwaarschijnlijk.

De Vrijdagavond.

De vrijdag is lange tijd niets geweest. De komst van 'Charmed' heeft dit ietsje veranderd, maar NET5 heeft vooralsnog geen nieuwe afleveringen meer van deze serie op de plank liggen (men heeft Amerika ingehaald) dus men moet het doen zonder de drie zusjes. NET5 oudgediende Will&Grace mag het klusje gaan klaren, maar deze serie is voornamelijk een hit onder een grote groep homo's en jonge vrouwen. Weliswaar de doelgroep van NET5, maar de kijkersgroep van Will&Grace is nooit erg groot geweest (meestal rond de 250.000 kijkers). Het is dus maar de vraag of de serie de avond zal kunnen starten. De serie die moet volgen op Will&Grace is nog niet bekend (waarschijnlijk 'Ed', eerder geflopt op Veronica). De film van 22:00 zal redelijk lopen.

Zaterdag is nooit de avond van NET5 geweest. Men heeft ooit wel wat probeersels van eigen bodem gehad in de vooravond, maar daar is het bij gebleven. Nu herhaalt met Make Me Beautiful en Het Blok in de vooravond, en dat zal ongetwijfeld beter lopen dat de films die op dit moment worden uitgezonden. Voor de rest van de avond geld: ondergemiddelde score.

Zondag is de klapper van NET5. Expeditie Robinson start de prime time programmering. Het programma is de afgelopen jaren voortdurend gestegen in kijkcijfers. De finale van afgelopen jaar scoorde zelfs 1,7 miljoen kijkers! De eerste aflevering scoorde 1,2 miljoen kijkers. Vorig jaar startte Expeditie Robinson echter in oktober en nu dus een maand eerder. Het Blok, het nieuwe paradepaardje van NET5 kan niet anders dan hier van profiteren. Gezien het feit dat het programma in werkelijk alle landen waar het is uitgezonden een succes is geworden kan het bijna niet anders dan dat dit ook in Nederland het geval zal zijn. Bij een gelijksoortige start van Expeditie Robinson als vorig jaar, moet Het Blok in haar eerste aflevering minimaal de miljoen kijkers moeten kunnen halen. We gaan er dan wel van uit dat NET5 de serie gaat trachten te hypen.

NET5 heeft met deze programmering een derde dag aan het schema toegevoegd waar iets van verwacht mag worden. Het waren al de zondag en de dinsdag (en in mindere mate de donderdag door de film), waarschijnlijk komt hier nu ook de woensdag bij. Met name Maandag en vrijdag blijven zorgekindjes, zaterdag is nooit wat geweest, maar met een herhalingsblok in de vooravond is een kleine verbetering wel te verwachten.


Naast de programma-introducties in September zullen in oktober ook nog de programma's Meiden van de Wit, SamenWonen en Trauma NL worden toegevoegd. Doordat vrijwel alle dan al lopende programma's een looptijd hebben van 12 weken, betekent dit dat er vanaf oktober nóg een avond vrijgemaakt zal moeten worden voor de nieuwe programma's. Het meest waarschijnlijk is dat de maandagavond hiervoor zal dienen.


Met de hoge concentratie aan eigen producten in september/oktober moet wel de aantekening gemaakt worden dat NET5 hiermee wel riskeert om net als in voorgaande jaren in de lente nauwelijks iets van betekenis uitzendt. Wellicht was een grotere spreiding van haar high-profile producties verstandiger geweest.


Het is toe te juichen dat NET5 grote projecten durft te lanceren, maar wat meer orgineels van Nederlandse bodem kan geen kwaad (we doelen hiermee op het feit dat bijna alle formats aangekocht zijn). Dat is iets wat overigens voor vrijwel alle Nederlandse zenders geldt. Voor de dagelijkse versie van Born2Cook wordt het ergste gevreesd.

Andere posts betreffende het nieuwe seizoen van NET5:
Het voorlopige programmaschema van NET5
Het programmaoverzicht NET5 2004-2005
Meer details over:
Het Blok
Desperate Housewives (opvolger Sex and The City)

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

roseanne is op net5 toch pas voor de 2e keer herhaald? (wordt overigens herhaald tot eind dit jaar) en het blok lijkt me zeer de moeite waard. en op de woensdag heeft het niet echt concurentie van rtl4, aleen een herhaling van zo'n film (die ook goed scoord), maar geen concurentie van in holland staat n huis, tv makelaar, woonbrigade. dat wordt wel wat!

1:12 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Roseanny is idd bezig met tweede herhaling op NET5, maar de serie is al eerder minimaal 3 keer in de herhalingsmolen van Nederland 1 geweest. Wat dat betreft zou een herhaling van Will&Grace meer doen, en beter passend zijn voor Born2Cook, maar die serie is te veel waard om op 17:30 af te schrijven.

De woensdag is inderdaad vrij agressief geprogrammeerd, maar heeft ook te maken met concurrentie van de extreem goed lopende avond van collega SBS6 die op de zelfde avond ook de focus deels op de vrouwen legt (combinatie Verloskundigenpraktijk, Smaakpolitie, Ton).

12:25 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home