Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

19.8.04

Wat Popstars kandidaten niet mogen weten - Deel II

Inmiddels heeft Endemol in het AD gereageerd op het eerder door TV toekomst naar buiten gebrachte feit dat kandidaten zonder dat ze het weten contractmatig in een Popstars: The Rivals-huis gestopt worden.

Het AD: “Het nieuwe programma raakte al op de dag van presentatie in opspraak. Producent Endemol zou namelijk voor de deelnemers verzwijgen dat zij, wanneer ze verder komen in de show, negen weken in een huis vol camera's moeten verblijven. Nadat Endemol bestookt was met telefoontjes van ouders die hun kind vanwege dit programma-onderdeel terugtrokken, zou besloten zijn de deelnemers niet meer over het huis te vertellen.
,,Dat verhaal klopt absoluut niet'', reageert een woordvoerder van Endemol. ,,We zijn altijd open en eerlijk geweest over het programma. Het kan best zijn dat er enkele ouders Popstars niet geschikt vonden voor hun kind, maar dat zijn uitzonderingen.''
Maar staat er in de contracten wel vermeld dat de kandidaten in een Big Brother-achtige setting terecht komen? ,,Ja. In een eerste contract staat het programmaformat in grote lijnen. Komen de kandidaten door de eerste selecties, dan bieden wij ze een contract met alle details.''
Allereerst willen we hierbij wel aantekenen dat het Algemeen Dagblad met ons geen contact heeft opgenomen. Terwijl wij uiteindelijk wel het bericht als eerste publiceerden.

Onze reactie op het artikel is de volgende. Uiteraard ontkent Endemol dat het belangrijke programmadetails achterhoudt van kandidaten. Alsof ze gaan zeggen: ‘ja, het spijt ons, we hebben een aantal zaken voor de kandidaten achtergehouden’.
Als Endemol altijd eerlijk en open is geweest over het programma, waarom wordt er dan niet gecommuniceerd over het huis met de kandidaten? Bij vragen krijgt de kandidaat te horen dat er wel meer informatie volgt in een volgende ronde. Medewerkers laten niets los omdat ze geïnstrueerd zijn niets los te laten! En waarom is het Popstars-huis niet verwerkt in het contract? In het contract staat louter dat de kandidaat voor een aantal maanden beschikbaar moet zijn voor opnames, maar wordt met geen woord gerept over het huis.

Er is in beginsel niets op tegen om programmadetails achter te houden van kandidaten. In ‘Joe Millionaire’ waren 12 vrouwen ook in de veronderstelling te daten met een knappe miljonair, terwijl deze man in werkelijkheid een cowbow met een paar honderd dollar op z’n rekening was. Het verschil tussen Popstars en Joe Millionaire is echter dat bij Popstars een groot deel van de kandidaten minderjarig is! Een ander deel van de kandidaten is meerderjarig maar heeft nog nooit samengewoond met anderen en kan wel in die situatie gedwongen worden omdat het nu eenmaal het contract heeft ondertekend. Waar de kandidaten bij Joe Millionaire van te voren wisten dat ze een aantal weken volledig vrij moeten maken voor opnames, dringt dat bij de huidige Popstars kandidaten nauwelijks door. Het programma gaat veel verder dan bij Idols, terwijl kandidaten in de veronderstelling zijn dat dit een Idols, maar dan voor popgroepjes is.

Laat vooral duidelijk zijn dat Popstars: the rivals een fantastisch concept is met enorme hitpotentie, maar dat er wél eerlijk met kandidaten omgesprongen moet worden. We kijken uit naar de eerste uitzending.