Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

17.8.04

De slechte promotie van 'Het Glazen Huis'

Vanaf 4 september kunnen we op Nederland 2 de nieuwe soap 'Het Glazen Huis' bewonderen. Dit prestigeproject van de publieke omroep moet weer jongeren naar haar zenders trekken. Een publiek dat nu niet naar deze zenders kijkt. Logischerwijs zou je daarmee denken dat dat betekent dat de publieke omroep van andere media gebruik zou moeten maken om die jongeren te trekken. Spotjes op de publieke omroep zullen immers voornamelijk oudere kijkers bekeken worden.
Maanden lang wordt de serie al voorbereid. Gedurende die maanden doen zich veelvuldig momenten voor die geschikt zijn voor entertainmentrubrieken als Shownieuws en RTL Boulevard (selectie acteurs, actrices bijvoorbeeld). Maar uitgerekend RTL4 en SBS6, zenders die wél beschikken over de jongere kijkers, worden volledig buiten beeld gehouden bij de promotie van de nieuwe serie. Dat terwijl met de twee entertainmentprogramma's opgeteld bijna 3 miljoen kijkers per dag bereikt kunnen worden! Reken maar eens uit wat een spotje met 3 miljoen kijkers zou hebben gekost. De waarde van de free publicity in deze programma's is van onschatbare waarde. Bovendien kunnen de programma's meerdere malen worden ingezet om het programma te hypen. Elke acteur die gecontracteerd wordt voor 'Het Glazen Huis' heeft nieuwswaarde voor de naar nieuws hunkerende entertainmentrubrieken van RTL en SBS. Toch heeft de publieke omroep er kennelijk voor gekozen geen gebruik te maken van deze goede en goedkope manier van reclame maken voor het programma. Men heeft ervoor gekozen om (let op!) Billboardreclame in te kopen op de stations. Bestaat er een meer plastische manier om reclame te maken voor een iets met bewegende beelden en geluid?
De publieke omroep doet er goed aan haar marketingplannen eens te herzien en eens gebruik te maken van de middelen die haar met weinig inspanning ter beschikking staan. Ook al is dat bijvoorbeeld de concurrent. Ook is het vreemd dat er wél Billboards te zien zijn op de stations, terwijl er nergens bij de publieke omroep meer informatie over de serie te vinden valt dan een magere internetpagina van de AVRO.
De 750.000 kijkers zullen ze ongetwijfeld halen, maar of het de gewilde jongeren binnenhaalt valt nu wel te betwijfelen.

2 Comments:

Blogger medialog said...

Het is inderdaar zonde dat er niet veel en veel meer aandacht aan dit prestige-project wordt gegeven. Twee of drie persberichten (over de cast) is het enige dat ze blijkbaar kwijt willen. Je vraagt je zo langzamerhand af of de publieke omroep zelf wel in Het Glazen Huis gelooft. Of zijn ze de sleutel van de deur kwijtgeraakt?

8:10 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Het vreemdste is dat de TROS vandaag een persbericht verstuurt waarin trots gemeld wordt dat er tegen zo min mogelijk kosten gepromoot wordt voor 'Het Glazen Huis', door lauter te adverteren op de publieke TV zenders en publieke radio (Radio 2 en 3 FM), terwijl 3FM tegenwoordig een marktaandeel heeft van 9% (?) ofzo. Radio 2 is groter, maar heeft weer nauwelijks de gewenste jonge doelgroep.
Willen ze bovendien 3 weken Billboards laten hangen? (het duurt nog 2,5 week tot de eerste uitzending) Of zijn ze volgende week alweer vervangen? In het laatste geval is de Billboard-campagne toch weggegooid geld? Het gaat immers niet om een imagocampagne, maar om een responscampagne (die vergt plaatsing kort op responsmoment). Wat voor mediabureau heeft de Publieke Omroep???? Die doen hun werk namelijk niet goed. Of de Publieke omroep volgt hun adviezen niet op....

10:52 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home