Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

9.1.05

Idols opvolger 'The X Factor' naar NL?

Heel vreemd: we hadden vorige week onderstaande post al getikt, maar Blogger heeft de post zowaar uit zichzelf verwijderd... Dus tikken we hem opnieuw.

In nummer 52 van de Veronicagids lezen we tussen de regels door namelijk een nieuwtje. We wisten al dat na de editie van Popstars: The Rivals zender RTL4 in seizoen 2005-2006 terug zou komen met de derde editie van Idols. In de vooruitblik op Tv-gebied voor 2005 lezen we echter ook dat Idols-producent Blue Circle al bezig is met de voorbereidingen van de opvolger van de 3e editie van Idols, 'een soort ultieme versie', namelijk 'The X Factor'.

The X Factor lijkt in grote lijnen op een combinatie van Idols en Popstars. Onderdeel van het programma is, net als bij de haar collega’s, een auditieronde. Verschil is echter dat de deelnemers bij het auditeren verdeeld zijn in een paar categorieën: jonger dan 25, ouder dan 25 en vocale groepen. Elke categorie krijgt een eigen mentor. De mentor leidt de eigen groep door een boot-camp, waarin het aantal deelnemers binnen de groep wordt teruggebracht tot 5. Daarna volgende de liveshows.
Voordeel van splitsing in verschillende groepen zou zijn dat er een grotere diversiteit aan talent wordt aangesproken. The X Factor is een verzinsel van Simon Cowell, de omstreden bikkelharde juryvoorzitter van onder andere de Amerikaanse Idols.

In Engeland werd The X Factor een groot succes. De afleveringen werden met gemiddeld 9 miljoen kijkers goed bekeken. Het programma had bij de finale een marktaandeel van ruim 36%. Vooral onder de wat jongere kijker scoorde het programma goed. ITV, de zender die het programma uitzond, is dermate tevreden dat een tweede reeks besteld is. Saillant detail: de finale van The X Factor werd in kijkeraantallen overtroefd door het BBC programma ‘Strictly Come Dancing’, een reality-danswedstrijd met Britse beroemdheden. Laat daar nu nog geen Nederlandse versie van gepland staan. Of de Nederlandse versie van ‘The X Factor’ op de buis komt, is volgens de Veronicagids nog onzeker.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Het is niet Simon Cowell maar Simon Fuller (bedenker/manager van de Spice Girls en S Club 7) die Idols heeft bedacht. En uiteraard zijn Cowell en producent Fremantle (moeder maatschappij van Blue Circle) aangeklaagd. Wel vreemd is dat Fremantle eigenaar is van beide formats.

10:11 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Je hebt helemaal gelijk, ik heb t aangepast. Simon Cowell is wel de juryvoorzitter van American Idol om het allemaal verwarrender te maken. En ook verbazingwekkend: Sharon Osbourne (mentor/jurylid The X Factor) zou hebben willen verhuizen toen ze hoorde dat Simon Cowell, haar latere collega bij X Factor, het huis naast haar had gekocht. Extreme roddel natuurlijk, maar altijd grappig om te lezen.

10:52 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home