Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

10.4.05

Vanaf morgen: een nieuwe 'doos'

De zender die je waarschijnlijk al maanden niet langer dan twee minuten bekeken heeft krijgt morgen een ware metamorphose. The Box wordt vernieuwd. Het belangrijkste is de toevoeging van 'Alex on the Box'. Dat is een programmablok waarin de programma's voornamelijk gericht zijn op meiden tussen de 16 en 24. Liefst met een multicultureel randje. De zender moet vooral 'echt' zijn. Dat uit zich met name in de twee eigen producties: 'Moccah' en 'Alex FM'. De regelmatige kijker van MTV of TMF moet inmiddels 100 keer geconfronteerd zijn met een spotje voor Alex FM, de eigen soap van de zender. MTV Networks, de overkoepelende zendergroep van zowel MTV, TMF, Nickelodeon en dus sinds kort The Box, neemt het zekere voor t onzekere en lijkt de promo voor de serie in werkelijk elk reclameblok van haar muziekzenders gepropt te hebben. Wat meer afwisseling tussen verschillende promo's had op zich geen kwaad gekund.
Inmiddels hebben wij beelden van zowel Moccah als Alex FM mogen bekijken.
Moccah laat zich het best omschrijven als een hip jongerenmagazine waarin nu eens niet alleen items te zien die gemaakt zijn om een sponsor een plezier te doen (sterker nog: alle items die wij zagen waren volledig sponsorloos). De items varieren van het volgen van een model in New York, tot een interview met een aantal jonge meiden die een modewinkel met een eigen collectie hebben geopend. Goed is dat het programma niet wordt opgehangen aan een presentator die het programma moet dragen, maar dat het op zich zelf staande reportages zijn. De items duren gemiddeld 5 minuten, wat een heel verschil is met bijvoorbeeld RTL Boulevard, waar een item gemiddeld 2 minuten duurt. Vervelen doet het echter niet.
Van Alex FM hebben we minder gezien, toch kan er over gezegd worden het een soap is die niet vergelijkbaar is met bijvoorbeeld ONM. Dat zeggen we niet zozeer omdat dit in een persbericht staat, maar omdat de serie in de categorie 'unscripted-scripted' valt. Acteurs krijgen geen uitgeschreven scripts in handen, maar krijgen te horen wat er in een scene moet gebeuren en waar men naar toe wil. De acteurs kunnen dan zelf bepalen wat ze gaan zeggen om te bereiken wat er in de 'script'richtlijnen staan. Daardoor zijn de teksten veel realistischer dan als ze zouden uitgeschreven door een team van scriptschrijvers. Daarnaast wordt de serie niet opgenomen in een studio maar in een oud pand. De serie is hierdoor vergelijkbaar met Kicken (nu op Yorin) en Finals.