Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

3.2.05

Pilot season op stoom

We meldden het al eerder: de doorbraak van Desperate Housewives en Lost heeft grote gevolgen voor het soort dramaseries die we het komend jaar kunnen verwachten op TV.
Sinds de komst van CSI leek elke zender verblind door het succes van dit procedural drama en werd de ene politieserie na de andere de buis op geslingerd. Okay, er zaten er ongetwijfeld een paar goede bij (Boomtown bijvoorbeeld, en The Shield), maar het gros was van het kaliber dertien in een dozijn. Eerder toonden we al aan dat CBS hofleverancier is van de politieseries met haar 3 CSI-poten en diverse andere Bruckenheimer producties. Dit jaar is eindelijk een einde gekomen aan al dat politiedrama's met het plotselinge succes van Lost en Desperate Housewives. Ineens bestellen alle zenders als een gek pilots en projecten met een hoog gehalte: anders dan vroeger. Er mag wat meer geprobeerd worden dan vroeger, en men stelt wat makkelijker budget beschikbaar voor big budget projecten met een apart karakter.

Welke projecten er precies ontwikkeld worden kan goed gevolgd worden op thefutoncritic.com. Uit de projecten zijn echter op dramagebied 3 ontwikkelingen te ontdekken:
1 - SciFi is weer in. Althans: op pilot gebied. Dat een pilot besteld is wil absoluut niet zeggen dat de pilot ook een serie wordt. Het precieze proces van project tot serie wordt hier uitgelegd. SciFi was jaren zo goed als uitgebannen op Network TV, maar het succes van Lost en de SciFi channel heeft een paar mensen wakker gemaakt. Er wordt veel gesproken over de volgende projecten:
- een remake van 'Kolchak: The Night Stalker', een bovennatuurlijke serie waarin mysteries met weerwolven en dergelijke worden opgelost
- een naamloze serie waarin een dorp na een tornado te maken krijgt met vreemde onverklaarbare gebeurtenissen
- in 'Treshold' proberen wetenschappers en militairen contact te maken met buitenaardse wezens. Het team wordt geleid door een vrouw.
- in 'Fathom' zitten er buitenaardse wezens in zee. De mensen denken dat ze goedaardig zijn, maar het tegendeel is waar
- De makers van The OC zorgen voor 'Supernatural', waarin 2 jongens geesten achtervolgen.

2- Meer karakterdrama. Dat betekent drama waarin de karakters goed ontwikkeld zijn, en het meer draait om de personen en hun leven. Politieseries zijn bijna per definitie het tegenovergestelde van karakterdrama (weinig persoonlijk drama, veel over de zaak). Hoogtepunten:
- 1/4life. Een serie om naar uit te kijken. De makers (Marshall Herskovitz en Ed Zwick) staan bekend om de beste series in dit genre (Once and Again, Thirtysomething).
- What About Brian, net als 1/4life een project over de belevenissen van twintigers, maar dan van dat andere genie: JJ Abrams
- The Commutors, een soort Desperate Housewives

3- Meer vrouwendrama. Een aantal jaar geleden ook ineens een trend (Providence, Judging Amy zijn er het bewijs van), inmiddels leek het genre weer wat opgedroogd. Dat signaleren de networks ook en die bestelden dan ook onder andere de volgende pilots:
- Lennie Rose, dramady over vrouw die liefde en carriere wil vinden in NYC
- Amy Coyne, dramady over vrouw die van haar vader een sports agency erft
- Halley's Comet, meisje wordt dokter nadat ze zelf jaren ziek is geweest
- American Crime, een soort Judging Amy, maar dan met een moeder van een baby die ook officier van justitie is

Overigens is het gehalte politiedrama nog steeds aanzienlijk, en dus zeker niet uitgeroeid. Zo lang Law&Order en CSI dermate goed bekeken blijven zal dat ook zeker niet veranderen. Dat verklaart ook het enthousiasme van ABC voor 'Evidence', een dramaserie waarin een aflevering begint met het gevonden bewijs, en vandaar uit de misdaad ontrafeld.

Komende maanden zal duidelijk worden welke van deze projecten we in september ook daadwerkelijk gaan zien. Tot die tijd kun je je onder andere vermaken met dit artikel van The Hollywood Reporter over de zoektocht van de networks naar een nieuwe X-Files.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Overigens scoort Numb3rs (geweldige nieuwe serie, al eens gezien?) tegeover medical investigation blijkbaar ontzettend goed: 10 NUMB3RS CBS 10:00PM Fri 9.90 17.00 10,831,000

Voor de rest snap ik niet dat er zo weinig amerikanen tegelijkertijd naar de tv kijken. Met 102 miljoen huishoudens (iets van 197 miljoen inwoners) kijken er naar een goede serie maar 14%(CSI)?? Veel hoger wordt het niet... In Nederland is het toch veel makkelijker deze aantallen te halen, ik bedoel de herhalingen van csi trekken nog 7-10% kijkdichtheid... Greetingz, Cees

8:20 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

@Anonymous: Er zijn in Amerika natuurlijk veel meer zenders op cable, local, etc. Overigens zijn er bijna 300 miljoen Amerikanen, maar dat ter zijde.

10:24 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home