Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

27.6.05

'Tien staat voor eeuwig jong'

Tijdens de opening van de perspresentatie kwam Linda de Mol op. Aan haar de taak om de gedachte achter Talpa toe te lichten. Dat ze de presentatie begon met 'Tien staat voor eeuwige jeugd' was geen toeval. Het was niet alleen een toespeling naar de eerdere (inmiddels verboden) zendernaam van Talpa, maar was ook het thema van de gehele presentatie. In de receptie van de presentatie en gedurende de presentatie waren allemaal foto's te zien van presentatoren van toen ze 10 waren (veel gelach om de foto van een 10-jarige Gordon overigens). Boven elke foto was de tekst 'toen waren ze 10' te lezen. Aan het eind van de presentatie werd daarbij de zin 'Nu zijn ze Talpa' toegevoegd. (op de foto hieronder John de Mol tijdens de presentatie met naast hem een foto van hem op 10jarige leeftijd)

Talpa heeft niet een specifieke doelgroep gekozen. Het is vooral een station gericht op 20-49 (daar staat dan ook een fikse adverteerdersbelofte op van 10% marktaandeel), maar het is -volgens de inleiding van programmaleider Remko van Westerloo- een brede zender voor jong tot oud. De programmering zal zich per avond richten op een afwisselend publiek. De zender heeft de breedheid van RTL4 en Nederland2 en de kwaliteit van Remco van Westerloo's vorige zender NET5.

De belangrijkste conclusie was wel dat Talpa vooral over wil komen als een station dat niet zozeer alleen programma's wil maken voor de adverteerder, maar de kijker voorop stelt. Zinnen als 'Talpa gelooft in plezier van televisie' en 'Talpa gelooft in de kracht van televisie' dienden dit te ondersteunen. Het feit dat men de kijker vooropstelt is een welkome afwisseling naast het bestaande commerciele. SBS en RTL lijken inmiddels niet eens meer een programma te willen maken zonder dat er een sponsor aan vast hangt. Dat lijkt toe te juichen. Dat wil echter niet zeggen dat Talpa niet werkt met sponsors. Trots kondigde men aan inmiddels een verzekeraar (RVS) te hebben gevonden die zich wilde verbinden aan een programma en die 'cross mediaal' ging participeren. Daarmee 'zo wordt het mogelijk om commercials van RVS aan te vragen op de internetsite van het gesponsorde programma'. Nee, daar zaten we op te wachten...
Waar we waarschijnlijk wel op wachten is de veelbelovende serie 'Parels & Zwijnen', maar daarover later meer.