Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

1.9.04

SBS gaat film co-financieren, een 'Joyride' zal t niet worden

SBS6 heeft vandaag bekend gemaakt dat het wederom een film gaat co-produceren. SBS6 is eerder al co-producent geweest van het gigantisch geflopte 'Fighting Fish' en het nog uit te komen 'Snowfever'. Deze keer gaat het om 'Joyride'.
Joyride gaat over drie meiden (Georgina Verbaan, Peggy Vrijens (Snowfever) en nieuwkomer Dorien Haan) die een auto stelen om mee te kunnen doen aan een talentenjacht in Nice. Als ze er achterkomen dat ze door een misdrijf van Joy de bewusteloze student Tim (Tygo Gernandt) in de kofferbak meevoeren en ze dus alle drie medeplichtig zijn, menen ze geen andere keuze te hebben dan Tim te vermoorden.

Laten we allereerst stellen dat het goed is dat Nederlandse omroepen, ook commerciele, de Nederlandse film ondersteunen. Dat komt beide partijen alleen maar ten goede. De omroepen hebben haar promotionele middelen die de film de hoogte in kunnen stuwen (SBS kan Shownieuws gebruiken om genoeg buzz te creeeren voor de door haar mede-geproduceerde films) en er zijn meer films mogelijk doordat omroepen de rol als medeproducent op zich nemen.
Nu heeft SBS dus de rol van medeproducent van Joyride op zich genomen en daarmee verzekerd dat de film eindelijk een mediapartner krijgt. De film staat namelijk al vier jaar in de planning! Al in 2001 berichtte tvbabes.nl over het feit dat Georgina gecast zou zijn voor de film en dat er vanaf augustus 2002 gedraaid zou worden. De film is echter keer op keer uitgesteld door een gebrek aan geld. Uiteindelijk is de film afgelopen juni en juli met een budget van 250.000 euro gedraaid, hetgeen extreem laag is voor een Nederlandse film.

Toch is het dubieus dat SBS6 uitgerekend voor dit project kiest. Een aantal redenen:
- De regisseur Frank Herrebout is tevens de schrijver van het script. Hij is verantwoordelijk voor 'De Zeemeerman'. Allerminst een succes.
- De distributeur is Indies Film. Een distributeur met vrijwel geen bioscoopdistributie ervaring in Nederland. We kennen Indies van C-film videoreleases. Wel heeft Indies aspiraties om A-film achterna te gaan als grote bioscoopdistributeur.
- Een extreem lang voortraject is nooit een goed teken. Er waren eerder financieringsproblemen waardoor de film herhaaldelijk is uitgesteld. Als de film écht goed was, waarom is het dan niet in een keer gelukt?

De film draait eind 2004/begin 2005 in de bioscoop. (daar is de eigen website van de film het nog niet over eens)