Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

6.7.05

Reality blijkt typisch zomerproduct

Een paar maanden geleden bleek uit de kijkcijfers van Amerika dat de dagen van reality geteld leken. Dramaseries zijn ineens populairder dan ooit. In de schema's van de Amerikaanse zenders voor het komend seizoen is dan ook nog nauwelijks reality te vinden. Waar FOX vorig jaar nog met een record aantal realityseries het nieuwe seizoen begon, zal deze zender zich komend seizoen vrijwel alleen beperken tot drama, comedy en evergreen American Idol.
Vorig jaar kondigde datzelfde FOX aan dat het zou gaan doen aan 'year round programming', hetgeen zoveel betekende als dat FOX geen zomerstop meer zou gaan houden. Vorig jaar betekende dat voor FOX de lancering van een drietal dramaseries (allen geflopt) en een flinke reeks reality (allen geflopt). In een later stadium gaf men als reden voor het hoge flopgehalte de timing als reden: men had te veel series te dicht op elkaar gelanceerd en de kijker zou nog niet gewend zijn aan nieuwe dingen in de zomer. Dit jaar bij FOX dus een langzamere opbouw. Tot op heden heeft dat nog niet gezorgd voor een grote hit voor de zender. Twee andere zenders beleven voor het eerst wel een succes in de zomer.
Het kleinste network The WB heeft eindelijk een reality hit in handen met 'Beauty and the Geek'. In deze reeks van de hand van Ashton Kutcher worden enorm slimme, maar sociaal onvaardige jongens gekoppeld aan lekkere wijven met wat minder herseninhoud.
De zomer heeft nog een hit gebracht: 'Dancing with the Stars', de Amerikaanse variant van de Britse hitshow waarin beroemde mensen moeten stijldansen met een prof-danser tegen elkaar. Het succes kwam voor ABC vrij onverwacht, maar de serie scoort megacijfers. RTL4 komt in Nederland dit najaar met een eigen variant op de serie (bekijk hier meer van het komend seizoen van RTL4).



De zomer heeft in de VS tot nu toe de volgende nieuwe series gebracht:

Beauty and the Geek - The WB - Het eerste realitysucces voor The WB! Knappe (maar minder slimme) Blondines worden gekoppeld aan lelijke slimmerikken. Tweede seizoen is al besteld. RTL schijnt de rechten bezitten op de serie.
The Cut - CBS - Een soort Apprentice, maar dan met Tommy hilfiger, kijkers kunnen t niet waarderen
Dancing With the Stars - ABC - voornamelijk C-sterren stijldansen in wedstrijdvorm tegen elkaar. Hoe corny het mag klinken, in zowel de UK als US is het nu een megasucces. Verwacht in de VS een 2e seizoen
Fire Me...Please - CBS - Het concept hebben we al eerder gezien. Ga ergens aan het werk en zorg er voor dat je zo snel mogelijk ontslagen wordt. Is een stille hit.
Hell's Kitchen - FOX - Wat hier 'Oorlog in de Keuken' is, is op FOX
'Hell's Kitchen', maar dan met de oorspronkelijke Britse presentator Gordon Ramsey. Doet t aardig.
Hit Me Baby One More Time - NBC - C-sterren mogen oude popliedjes nieuw leven in blazen. Gigantische premiere cijfers, daarna voortdurend gedaald.
The Inside - FOX - Een variant op 'Profiler'. Loopt niet bijzonder.
I wanna be a Hilton - NBC - Een eliminatiewedstrijd als 'The Apprentice' (*zucht*) uit de koker van Endemol. De winnaar mag leven als een Hilton. Geen succes.
The Scholar - ABC - studenten maken kans op een beurs om te studeren in deze competitie. Werkelijk geen kip interesseert het wie er wint.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Je vergeet The Closer? Heb de eerste aflevering gezien, wel aardig, weet niet hoe het scoort maar het is wel nieuw!

8:45 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

The Closer ben ik niet vergeten, het valt alleen niet onder network-tv, maar onder cable. Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden heb ik de overzichten van cable en networks gescheiden. Er ligt op dit moment al een artikel klaar over de huidige prestaties van cable en dus van 'The Closer'.
The Closer doet het overigens erg goed.

9:23 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home